Kom igång
Så här tar du körkortet.
01
Förberedelser
När du ska påbörja din körkortsutbildning behöver du börja med att skaffa ett körkortstillstånd – ansökan för körkortstillstånd gör du enkelt online via Transportstyrelsens hemsida. I samband med din ansökan behöver du även bifoga ett godkänt synintyg från optiker eller trafikskola.
Vi rekommenderar även att du och någon familjemedlem eller bekant går handledarkursen för att få tillstånd att övningsköra tillsammans privat.
- Gör ett syntest
- Ansök om körkortstillstånd
- Boka handledarkurs
02
Körkortsteori och lektioner
Vi rekommenderar alltid att du påbörjar din körkortsteori så snabbt som möjligt – då får du möjligheten och tiden att plugga teorin i en takt som passar dig. Den teoretiska kunskapen kommer sedan att hjälpa dig vara tryggare och mer effektiv under körlektionerna.
I samband med teoristudierna är det dags att sätta igång med dina körlektioner. Om möjligt så bör du även övningsköra privat samtidigt för att få så god körvana som möjligt under din utbildning.
Då kan du öva på de olika moment du lär dig under körlektionerna, hemma.
- Övningskör privat
- Köp ett färdigt körkortspaket
- Köp ett digitalt teoripaket
- Boka körlektioner
03
Riskutbildningar
Riskutbildning del 1 kan utföras när som helst under din utbildning, men brukar läggas i ett tidigt skede. Utbildningen är rent teoretisk, men obligatorisk för att få ta körkort i Sverige. Under utbildningen får du information och fakta kring trötthet, alkohol och andra riskfaktorer vid körning.
När du uppnått en god körvana och klarat av de flesta obligatoriska moment är det dags att gå del 2 av riskutbildningen, även kallad halkbanan. Här får du lära dig om fler risker som finns i trafiken och även prova att köra på halt underlag.
Riskutbildning 1 & 2 är obligatoriska för körkortet och del 2 bokas av din trafiklärare.
- Boka riskutbildning del 1
- Boka riskutbildning del 2
04
Teoriprov och förarprov
När du känner dig mogen för att ta teoriprovet så behöver du boka in detta hos Trafikverket. Din trafiklärare kan hjälpa dig att hitta en lämplig tid som passar dig.
Vanliga frågor om att ta körkort
Svar: För att ta körkort för personbil måste du först ansöka om ett förarutbildningstillstånd hos Transportstyrelsen. Detta kan göras online eller via ett besök på en serviceort.
Svar: Tiden det tar att ta körkort för personbil varierar beroende på individuella faktorer som tidigare erfarenhet och hur mycket tid du kan ägna åt övningskörning. I genomsnitt tar det cirka 6–12 månader.
Svar: Körkortsutbildningen för personbil inkluderar både teoretisk och praktisk utbildning. Det omfattar trafikkunskap, körteknik, fordonsunderhåll samt övningskörning med en behörig handledare.
Svar: Ja, en viktig del av körkortsutbildningen är att övningsköra under övervakning av en behörig trafiklärare handledare. Du måste ha genomfört ett visst antal timmar övningskörning innan du kan gå vidare till körprov.
Svar: Det teoretiska provet för körkort för personbil består av flervalsfrågor som testar dina kunskaper om trafikregler, vägmärken och trafiksäkerhet. Du gör provet på en dator och måste ha minst 52 av 65 poäng för att bli godkänd.
Svar: Körprovet för körkort för personbil är en praktisk bedömning av dina körfärdigheter. En trafiklärare eller en examinator bedömer din förmåga att köra säkert och korrekt i verkliga trafiksituationer.
Svar: Ja, om du klarar körprovet med en bil med automatväxellåda får du en begränsning på ditt körkort som endast tillåter dig att köra bilar med automatväxellåda. För att få köra bilar med manuell växellåda måste du klara körprovet med en sådan bil.
Svar: Ja, nyutexaminerade förare med körkort för personbil har vissa begränsningar under en så kallad prövotid. Till exempel är alkoholgränsen lägre och det finns begränsningar för antalet passagerare som får färdas med.
Svar: Om du inte klarar körprovet har du möjlighet att göra om det efter att ha övat mer med din trafiklärare eller handledare. Det är viktigt att ta till sig feedbacken från examinatoren för att förbättra dina körfärdigheter inför nästa försök.
Svar: Ja, du kan börja övningsköra med en handledare när du är 16 och ett halvt år gammal, men du måste ha fått ditt förarutbildningstillstånd och din handledare måste vara minst 24 år och ha haft ett giltigt körkort i minst fem år.
Svar: Kostnaden för att ta körkort för personbil varierar beroende på trafikskola, antal körlektioner, teorimaterial och avgifter för teoretiskt och praktiskt prov. I genomsnitt kan det kosta mellan 15 000 och 30 000 kronor.
Svar: Ja, du måste ha tillräcklig syn för att köra bil. Om du behöver glasögon eller linser för att uppnå detta måste du bära dem under både teoretiska och praktiska prov samt när du kör.
Svar: Ja, personer med funktionsnedsättningar kan ta körkort för personbil under förutsättning att de uppfyller de medicinska kraven och att eventuella anpassningar görs för att möjliggöra säker körning.
Svar: En intensivkurs kan vara fördelaktig för dem som vill ta körkortet snabbt. Du får ofta en koncentrerad utbildning med färre uppehåll mellan lektionerna, vilket kan leda till att du tar körkortet på kortare tid.
Svar: Ja, du kan köra i de flesta länderna i Europa med ditt svenska körkort för personbil. I vissa länder kan det dock krävas att du har med dig ett internationellt körkort som komplettering.
Svar: Ja, även om du är medborgare i ett annat land kan du ta körkort för personbil i Sverige om du uppfyller de krav som ställs av Transportstyrelsen, inklusive att ha ett giltigt uppehållstillstånd och genomgå körkortsutbildningen.